Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPrzywitaj się

Przedstawiam się - po dwóch latach na etacie i własnym

Przywitaj się
pytanie zadał · · 6 odpowiedzi · 4 925 wyświetleń

slawek_z_lodzi
51 postów
dołączył 2021

Cześć wszystkim. Sławek, Łódź, robię instalacje elektryczne.

Od dwóch lat prowadzę działalność, wcześniej dwanaście lat na etacie w firmie budowlanej. Przez pierwszy rok pracowałem po godzinach na własne, potem odszedłem na całość.

Najtrudniejsze okazało się nie fachowe, tylko papierkowe i ustalanie cen. Do tej pory mam wrażenie, że biorę za mało.

#1 · 11 maj 2026 · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Witaj. To poczucie, że bierzesz za mało, towarzyszy większości z nas i zwykle jest uzasadnione.

Ja jestem w tym dwanaście lat i podnosiłem ceny cztery razy. Za każdym razem bałem się, że stracę klientów. Nie straciłem ani jednego, za to odpadli dwaj najbardziej męczący i to była czysta korzyść.

#2 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Pierwszy raz 10%, potem po 15-20%. Nowym od razu nową stawkę, starym z miesięcznym uprzedzeniem.

#4 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

Też się przywitam przy okazji. Basia, korekta i redakcja tekstów, na swoim od zeszłego roku.

U mnie odwrotnie niż u Sławka - papiery poszły gładko, bo księgowa ogarnęła, a najgorsze było znalezienie pierwszych klientów. Trzy miesiące bez jednego zlecenia i sporo zwątpienia.

#5 · · cytuj · zgłoś
40 postów
dołączył 2024

Witajcie oboje. Basiu, a co w końcu zadziałało?

#6 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

Odpowiadanie na pytania w grupach branżowych. Nie ogłoszenia, tylko rozwiązywanie czyjegoś problemu na widoku.

Pierwsze zlecenie przyszło od osoby, która czytała moją odpowiedź komuś innemu i zapamiętała.

#7 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.