Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZakładanie działalności

Nazwa firmy - ma to w ogóle jakieś znaczenie

nazwa jednoosobowej działalności Zakładanie działalności
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 1 952 wyświetleń

AS
asia1987
48 postów
dołączył 2024

Rejestruję działalność i zacięłam się na nazwie. Wiem, że przy jednoosobowej musi być moje imię i nazwisko, ale mogę dodać człon opisowy.

Zastanawiam się, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, czy przesadzam z tym od tygodnia.

#1 · 14 lut 2025 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

Formalnie: przy jednoosobowej działalności imię i nazwisko są obowiązkowe, resztę dopisujesz dowolnie. Zmiana nazwy to jeden wniosek i kosztuje zero.

Praktycznie: klienci i tak zapamiętują to, co widzą na stronie i w mailu, a nie to, co masz w rejestrze.

#2 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Nie zgodzę się, że to bez znaczenia, choć nie z powodów marketingowych.

Nazwa z członem opisowym wygląda poważniej na przelewie i na fakturze. „Jan Kowalski" to może być kolega z ogłoszenia, „Jan Kowalski Instalacje Sanitarne" to firma. Przy klientach biznesowych ta różnica bywa odczuwalna.

#3 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

Czyli lepiej dodać coś opisowego niż wymyślną nazwę fantazyjną?

#4 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Przy jednoosobowej i tak masz imię i nazwisko na początku, więc fantazyjny człon często wygląda dziwnie. Opisowy jest bezpieczniejszy.

#5 · · cytuj · zgłoś
28 postów
dołączył 2023

uwazaj tylko zeby nie wpisac czegos co zawezi ci dzialalnosc na przyszlosc

kolega dal "Fotografia Slubna" a po 3 latach robi glownie sesje produktowe i teraz ma nazwe ktora mu przeszkadza. zmienic moze ale ma to na fakturach, w umowach, na aucie i na wizytowkach

#6 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

To dobry argument za czymś ogólniejszym.

#7 · · cytuj · zgłoś
39 postów
dołączył 2022

ja mam samo imie i nazwisko i przez 6 lat nikt nigdy nie zwrocil na to uwagi ani razu

moze przy uslugach dla firm to inaczej wyglada, ale u mnie zero znaczenia

#8 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Jedna rzecz warta sprawdzenia przed decyzją: czy nazwa nie koliduje ze znakiem towarowym.

Przy członie opisowym ryzyko jest niewielkie, ale przy fantazyjnym warto zajrzeć do rejestru znaków. Znam przypadek wezwania do zaprzestania używania nazwy po dwóch latach działania i to była kosztowna historia, bo poszły wizytówki, strona, oklejenie samochodu i pieczątki.

#9 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

Sprawdzę. Dzięki, wychodzi na to, że to nie jest kompletnie bez znaczenia, ale też nie warto siedzieć nad tym tygodnia.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.