dołączył 2024
dołączył 2024
ulga na start zus Ubezpieczenia i ZUS
pytanie zadał
asia1987
·
· 7 odpowiedzi ·
3 367 wyświetleń
Nie w ogóle. Zwolnienie dotyczy tylko składek społecznych - emerytalnej, rentowej, wypadkowej i chorobowej. Zdrowotną płacisz od pierwszego miesiąca.
W 2026 minimalna zdrowotna to 314,96 zł za styczeń i 432,54 zł od lutego, bo od lutego podstawa wróciła do pełnego minimalnego wynagrodzenia. Więc „bez ZUS" oznacza jakieś 430 zł miesięcznie zamiast prawie dwóch tysięcy.
Dwa. Pierwszy: nie skorzystasz, jeśli będziesz świadczyć byłemu pracodawcy te same czynności, które robiłaś u niego w tym albo poprzednim roku. To wycina większość osób przechodzących z etatu na własne dla tej samej firmy.
Drugi: przez te sześć miesięcy nie masz ubezpieczenia chorobowego, więc żadnego zasiłku. Jak zachorujesz na dłużej albo planujesz macierzyński, przeliczcie to dwa razy.
Ten drugi punkt dotknął mnie osobiście. Skorzystałam z ulgi, po czterech miesiącach trafiłam do szpitala na dwa tygodnie i nie dostałam złotówki.
Oszczędność wyniosła jakieś siedem tysięcy przez pół roku, tylko że w tym czasie nie zarabiałam i nie miałam z czego żyć. Gdybym płaciła chorobową od początku, byłby zasiłek.
Formalność, o którą łatwo się potknąć: zgłoszenie robi się na druku ZUS ZZA w ciągu siedmiu dni od rozpoczęcia działalności, z kodem zaczynającym się od 05 40.
Kolega zgłosił się na złym kodzie i przez trzy miesiące płacił pełne składki, zanim ktokolwiek to zauważył. Odzyskanie tego trwało.