Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumUbezpieczenia i ZUS

Mały ZUS Plus - komu się opłaca i jak to policzyć

mały zus plus 2026 Ubezpieczenia i ZUS
pytanie zadał · · 7 odpowiedzi · 1 475 wyświetleń

GR
grzesiek_85
53 postów
dołączył 2023

Kończy mi się preferencyjny i patrzę na Mały ZUS Plus. Warunek to przychód poniżej 120 tysięcy za poprzedni rok, zmieściłem się z zapasem.

Tylko nie rozumiem jak liczą podstawę, bo raz czytam o przychodzie, raz o dochodzie.

#1 · 18 sty 2026 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Warunek wejścia to przychód, ale podstawę liczy się od dochodu. Stąd zamieszanie.

Bierzesz roczny dochód z zeszłego roku, dzielisz przez liczbę dni prowadzenia działalności, mnożysz przez 30 i to jest twój przeciętny miesięczny dochód. Podstawa to połowa tej kwoty.

Z dwoma ogranicznikami: nie mniej niż 30% minimalnego, czyli 1 441,80 zł, i nie więcej niż 5 652 zł.

#2 · · cytuj · zgłoś
GR
53 postów
dołączył 2023

Czyli przy dochodzie 60 tysięcy rocznie wychodzi mi 5 tys. miesięcznie, podstawa 2,5 tys. i składki liczone od tego?

#3 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

Tak. I to jest wyraźnie mniej niż duży ZUS, gdzie podstawa wynosi 5 652,60 zł, a same składki społeczne to 1 773,96 zł miesięcznie bez zdrowotnej.

#4 · · cytuj · zgłoś
PM
46 postów
dołączył 2020

Warto dodać, że to nie jest za darmo. Niższe składki to niższa przyszła emerytura i niższy zasiłek chorobowy, gdyby przyszło co do czego.

U mnie chorobowe wyszło o połowę niższe niż na dużym ZUS. Przez trzy tygodnie zwolnienia różnica była odczuwalna.

#5 · · cytuj · zgłoś
GR
53 postów
dołączył 2023

Nie pomyślałem o tym. Ale przy moich obrotach wybór jest raczej między Małym ZUS a zwijaniem firmy.

#6 · · cytuj · zgłoś
12 postów
dołączył 2022

No i tak to zwykle wygląda w praktyce. Teoretyczne rozważania o emeryturze są dla tych, którzy mają nadwyżkę.

#7 · · cytuj · zgłoś
39 postów
dołączył 2022

Techniczna sprawa: jeśli przechodzisz z dużego ZUS albo kończy ci się preferencyjny, musisz się przerejestrować. Najpierw wyrejestrowanie na ZUS ZWUA, potem zgłoszenie z kodem 05 90.

Jeśli już byłaś na Małym ZUS Plus w zeszłym roku i nadal spełniasz warunki, nic nie robisz - to jedyny przypadek bez papierologii.

#8 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.