dołączył 2024
dołączył 2024
coworking cena miesięcznie Coworking
pytanie zadał
piotrek_wroclaw
·
· 8 odpowiedzi ·
1 280 wyświetleń
Nie za to samo. Rozpiętość bierze się głównie z lokalizacji.
W Warszawie hot desk przy Rondzie Daszyńskiego albo ONZ to 750-1540 zł netto. Ten sam standard na Mokotowie, kilka przystanków tramwajem, zaczyna się od 499 zł. Blisko metra potrafi podnieść stawkę o jedną trzecią.
We Wrocławiu masz podobny rozrzut, tylko przesunięty w dół.
Warto rozróżnić trzy rzeczy, bo nazwy się mylą i potem człowiek płaci za co innego niż myślał:
karnet - wchodzisz na X dni w miesiącu, siadasz gdzie popadnie, najtaniej, od jakichś 400 netto
hot desk - nielimitowany wstęp ale dalej gdzie popadnie, 550-650 netto na start
biurko dedykowane - stałe, twoje, z szafką, ale nadal w otwartej sali
Do tego wszystkiego doliczasz 23% VAT. Ceny w coworkingach zawsze podaje się netto i to zaskakuje ludzi z pierwszą fakturą.
Ja bym dodała jedną rzecz, o której się nie mówi w cennikach: open space to open space.
Prowadzę rozmowy z klientami przez telefon i po dwóch miesiącach hot desku miałam dość wychodzenia na korytarz przy każdym połączeniu. Przeszłam na mały gabinet i płacę dwa razy tyle, ale w końcu mogę pracować.
Jak masz dużo rozmów, licz od razu gabinet albo zostań w domu.
mam inne doswiadczenie niz przedmowcy - probowalem coworkingu przez 3 miesiace i wrocilem do domu
nie chodzilo o cene tylko o to ze i tak wkladam sluchawki i nikogo nie poznaje. ten caly networking to bajka ktora sprzedaja w folderach. jak chcesz poznac ludzi to idz na branzowe spotkania, taniej wychodzi
Częściowo się zgadzam, ale to zależy od miejsca. W dużych sieciówkach faktycznie nikt z nikim nie gada. W mniejszych, lokalnych coworkingach na 20-30 osób ludzie się znają i coś z tego wynika.
Sprawdź czy dane miejsce robi jakieś śniadania albo spotkania. Jak nie robi, to masz drogie biurko i tyle.