Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumGadka szmatka

Co robicie, jak dopadnie was totalna niechęć do roboty

Gadka szmatka
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 862 wyświetleń

sebek_it
34 postów
dołączył 2023

Trzeci dzień patrzę w ekran i nic. Zlecenia są, terminy gonią, a ja otwieram edytor, siedzę 20 minut i zamykam.

Na etacie było łatwiej, bo trzeba było siedzieć te 8 godzin niezależnie od nastroju. Na swoim nikt nie patrzy i to chyba jest problem.

#1 · 7 sie 2026 · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Po dwudziestu latach na swoim powiem tak: to normalne i wraca cyklicznie.

U mnie pomaga zmiana miejsca. Wychodzę z domu, siadam gdziekolwiek indziej i nagle idzie. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale działa od lat.

#2 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

u mnie odwrotnie, wyjscie z domu tylko przedluza unikanie

dziala metoda malego kroku - otwieram plik i obiecuje sobie ze zrobie DZIESIEC MINUT i moge skonczyc. zwykle po dziesieciu minutach juz jestem w tym i siedze dalej

#3 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2021

u mnie to zwykle znaczy ze jestem po prostu przemeczony i probuje to przeczekac zamiast odespac

jak lapie sie na trzecim dniu takiego stanu to biore wolne. nie "wolne z laptopem" tylko prawdziwe. dwa dni i wracam normalny

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

+1, u mnie to prawie zawsze zmeczenie przebrane za lenistwo

#5 · · cytuj · zgłoś
PM
46 postów
dołączył 2020

Mnie pomogło coś technicznego: rozbicie zlecenia na tak małe kawałki, żeby żaden nie wyglądał groźnie.

Zamiast zrobić stronę dla klienta X mam listę: napisać teksty do zakładki o nas, wybrać zdjęcia, ustawić formularz. Każde zajmuje pół godziny i da się zacząć bez rozpędu.

Wielkie zadanie paraliżuje, małe nie.

#6 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

To ma sens, u mnie zawsze jest jedno wielkie „zrób projekt".

#7 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Powiem coś, co może być niepopularne: czasem to nie jest brak motywacji tylko brak sensu.

Jak trzy razy z rzędu masz zlecenie, którego nie lubisz, od klienta którego nie lubisz, za stawkę która cię nie cieszy, to organizm ma rację hamując.

Warto sprawdzić czy to zmęczenie czy sygnał, że coś w tej robocie trzeba zmienić.

#8 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Trafne. U mnie takie stany zawsze zbiegały się z okresami, kiedy brałem wszystko jak leci.

#9 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Zgadzam się z przedmówcami, dodam tylko jedną praktyczną uwagę. Warto zapisywać, kiedy takie stany występują.

Prowadzę taki zeszyt od kilku lat i widzę wyraźnie: listopad i luty, co roku. Odkąd o tym wiem, planuję na te miesiące mniej i przestało to być kryzysem.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.