Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumGadka szmatka

Ile trzymacie na koncie firmowym?

Gadka szmatka
pytanie zadał · · 5 odpowiedzi · 3 451 wyświetleń

magda_grafik
79 postów
dołączył 2024

ciekawi mnie ile trzymacie jako poduszke. mam 3 miesiace kosztow i wydaje mi sie ze to malo ale wieksza kwota lezaca bezczynnie tez mnie boli

#1 · 14 paź 2023 · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Trzy miesiące to standard, o którym się mówi. U mnie po jednym chudym kwartale przeszedłem na sześć i nie żałuję.

Różnica nie jest finansowa, tylko w tym, jak prowadzę rozmowy. Przy trzech miesiącach zgadzałem się na warunki, których nie lubiłem.

#2 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Ja rozdzielam to na dwie rzeczy: poduszkę na koszty firmy i osobno rezerwę na podatek.

Kwota podatku nie jest moja, tylko leży na koncie do czasu przelewu. Odkąd trzymam ją osobno, przestałem mieć wrażenie, że jestem bogatszy niż w rzeczywistości.

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

o kurcze, tego nie robie i faktycznie zawsze mnie zaskakuje wysokosc przelewu do urzedu

#5 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Pani Ola porusza rzecz, którą uważam za najważniejszą w prowadzeniu finansów jednoosobowej działalności.

Konto firmowe nie pokazuje, ile Pani ma. Pokazuje sumę pieniędzy własnych, podatku, składek i zaliczek od klientów. Rozdzielenie tych czterech rzeczy zmienia więcej niż jakiekolwiek oszczędzanie.

#6 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.