Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumUbezpieczenia i ZUS

Kontrola z ZUS - czym różni się od skarbówki?

Ubezpieczenia i ZUS
pytanie zadał · · 6 odpowiedzi · 823 wyświetleń

tomek_jdg
19 postów
dołączył 2019

Dostałem zawiadomienie o kontroli z ZUS. Przechodziłem skarbową dwa lata temu, ale to chyba co innego.

#1 · 10 gru 2023 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Inny organ i inny zakres. ZUS sprawdza przede wszystkim prawidłowość zgłoszeń, podstawy wymiaru składek i uprawnienia do świadczeń.

Przy jednoosobowej bez pracowników to zwykle krótka sprawa: czy zgłosiłeś się w 7 dni, czy podstawa jest właściwa, czy korzystasz z ulgi zgodnie z warunkami. U moich klientów takie kontrole trwały po 2-3 godziny.

#2 · · cytuj · zgłoś
19 postów
dołączył 2019

Korzystam z Małego ZUS Plus. To pewnie o to chodzi.

#3 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

Bardzo prawdopodobnie. Przygotuj dokumenty potwierdzające przychód za rok poprzedni, bo od niego zależy podstawa.

#4 · · cytuj · zgłoś
BK
34 postów
dołączył 2022

Przy pracownikach zakres jest szerszy: umowy, zgłoszenia, zwolnienia lekarskie, wypłaty zasiłków.

Kontrola ZUS potrafi też zakwestionować charakter umowy. Widziałam przypadki, gdzie umowa o dzieło została uznana za zlecenie i doszły składki wstecz.

#5 · · cytuj · zgłoś
19 postów
dołączył 2019

Nie mam pracowników, więc to mnie omija.

#6 · · cytuj · zgłoś
12 postów
dołączył 2022

Proszę pamiętać, że inspektor ZUS ma prawo żądać wyjaśnień na piśmie, a Pan ma prawo je złożyć w wyznaczonym terminie, a nie od ręki.

Nie warto odpowiadać na gorąco na pytania dotyczące dokumentów, których akurat nie ma Pan przed sobą.

#7 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.