Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPraca z domu

Praca w pojedynkę i samotność, o której nikt nie mówi

samotność praca na swoim Praca z domu
pytanie zadał · · 10 odpowiedzi · 3 772 wyświetleń

BA
basia1992
14 postów
dołączył 2023

Trzeci rok na swoim, robota idzie dobrze, zarabiam więcej niż na etacie. A jednak ostatnio zorientowałam się, że przez cały tydzień nie rozmawiałam z nikim poza klientami i kasjerką.

Ktoś to zna? Bo w poradnikach o pracy zdalnej piszą o produktywności, a o tym nikt.

#1 · 21 paź 2024 · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Znam bardzo dobrze. Dwadzieścia lat na swoim i pierwsze pięć było pod tym względem najgorsze.

U mnie pomogło coś banalnego: stały punkt w tygodniu poza domem. Wtorkowe śniadanie z kolegą z branży, od lat to samo miejsce, ta sama godzina. Nawet jak nie mamy o czym gadać, to idziemy.

#2 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie to samo tylko ze silownia. nie chodzi o sport tylko o to ze widze te same twarze 3 razy w tygodniu i zamieniam z kims 5 zdan

brzmi zalosnie ale robi ogromna roznice

#3 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

Nie brzmi żałośnie, brzmi jak coś, co powinnam zrobić.

#4 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Ja poszłam w drugą stronę i zaczęłam brać projekty zespołowe, nawet jeśli płacą gorzej.

Raz na kwartał wchodzę w coś, gdzie jest trzech, czterech ludzi i wspólny kanał do rozmowy. Przez sześć tygodni mam z kim gadać o robocie, potem wracam do swojego.

To nie jest optymalne finansowo i świadomie na to idę.

#5 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Powiem coś, co może zabrzmieć twardo: warto oddzielić samotność od izolacji.

Samotność w pracy jest naturalna dla tego trybu i nie każdy ją odczuwa jako problem. Izolacja to stan, w którym przestajesz mieć kontakt z ludźmi także poza pracą, i to jest coś, co narasta niepostrzeżenie.

Jeśli po pracy też nie masz z kim porozmawiać, to problem nie leży w tym, że pracujesz sam.

#6 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

To trafne rozróżnienie i chyba u mnie zaczyna się przesuwać w tę drugą stronę.

#7 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Pani Basiu, proszę potraktować to jako sygnał, a nie jako wadę charakteru. Wielu z nas przez to przechodziło.

Osobiście zacząłem raz w miesiącu jeździć na spotkania branżowe, choć początkowo uważałem je za stratę czasu. Po roku okazało się, że to najlepiej zainwestowane popołudnia, i to nie z powodów zawodowych.

#8 · · cytuj · zgłoś
40 postów
dołączył 2024

+1 do psa, wymusza wyjscie 3 razy dziennie i rozmowy z innymi wlascicielami na trawniku

#10 · · cytuj · zgłoś
BA
14 postów
dołączył 2023

Zaczynam widzieć wzorzec w tych odpowiedziach i to nie jest przypadek.

#11 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.