Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPodatki i księgowość

Limit zwolnienia z VAT wzrósł do 240 tysięcy - komu to realnie pomaga

limit zwolnienia vat 2026 Podatki i księgowość
pytanie zadał · · 5 odpowiedzi · 4 804 wyświetleń

tomek_jdg
19 postów
dołączył 2019

Od stycznia limit zwolnienia podmiotowego to 240 tysięcy zamiast 200. Siedziałem w zeszłym roku na 190 tys. i już się szykowałem na wejście w VAT, więc teoretycznie mam rok oddechu.

Tylko zastanawiam się czy to nie jest pozorna korzyść. Klienci firmowi i tak wolą fakturę z VAT, bo sobie odliczają.

#1 · 7 sty 2026 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zależy kogo obsługujesz. Przy klientach firmowych masz rację, dla nich twoje zwolnienie to żadna wartość, a czasem wręcz kłopot w rozliczeniu.

Ale jeśli sprzedajesz osobom prywatnym, to te 240 tys. daje ci realnie tańszą ofertę o 23% albo tę samą cenę z wyższą marżą. Fryzjer, trener, fotograf ślubny - dla nich to konkretne pieniądze.

Jedna rzecz, o której mało kto pamięta: limit liczy się od sprzedaży w Polsce. Jak sprzedajesz do konsumentów w innych krajach Unii i przekroczysz 10 tysięcy euro rocznie, rozliczasz VAT w kraju nabywcy przez OSS i polskie zwolnienie ci w tym nie pomaga.

#2 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Dorzucę coś, co mnie kiedyś zaskoczyło. Nie każdy może z tego zwolnienia korzystać niezależnie od obrotu.

Usługi doradcze, prawnicze i jubilerskie są wyłączone z mocy ustawy. Znajomy otworzył doradztwo biznesowe, wystawił pierwszą fakturę na 3 tysiące i był już vatowcem od pierwszego dnia. Nie wiedział.

#3 · · cytuj · zgłoś
19 postów
dołączył 2019

O tym nie miałem pojęcia. A gdzie przebiega granica między doradztwem a zwykłą usługą? Bo ja robię wdrożenia i przy okazji doradzam klientowi, co wybrać.

#4 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

I to jest właśnie problem, bo granica jest nieostra i urzędy potrafią ją interpretować różnie. Bezpiecznie jest tak, że jeśli w umowie i na fakturze masz wykonanie konkretnej pracy, a doradztwo jest przy okazji, to nie jesteś doradcą.

Jeśli sprzedajesz sam sam osąd i rekomendację, to jesteś. Przy wątpliwościach warto wystąpić o interpretację indywidualną, bo kosztuje 40 zł i chroni cię na przyszłość.

#5 · · cytuj · zgłoś
23 postów
dołączył 2022

U mnie to wyglądało tak, że przekroczyłem limit w listopadzie i wpadłem w VAT od tej jednej faktury, która przebiła próg. Nie od nowego roku, tylko od razu.

Pilnujcie tego narastająco przez cały rok, bo księgowa nie zawsze zdąży ostrzec.

#6 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.