dołączył 2021
dołączył 2021
ryczałt czy skala podatkowa Podatki i księgowość
pytanie zadał
bartek_selfemploy
·
· 7 odpowiedzi ·
660 wyświetleń
Zasada jest prosta: im mniejsze koszty, tym bardziej opłaca się ryczałt, bo na ryczałcie i tak ich nie odliczysz.
Przy 180 tys. przychodu i kosztach rzędu kilkunastu tysięcy ryczałt prawie na pewno wygra. Ale policz to na własnych liczbach z zeszłego roku, nie z widełek z internetu.
Weź faktyczny przychód i faktyczne koszty z 2025, przelicz oba warianty, dorzuć składkę zdrowotną, bo ona się liczy inaczej w każdym wariancie. Godzina roboty.
Nie zgodzę się z tym, że to godzina roboty. Zrobiłam to raz sama i wyszło mi coś zupełnie innego niż księgowej, bo źle zakwalifikowałam swoje usługi do stawki ryczałtu.
Stawka zależy od grupowania PKWiU i to nie jest oczywiste. Grafika to co innego niż programowanie, a projektowanie stron jeszcze co innego. Pomyliłam się o kilka punktów procentowych i wynik był bez sensu.
Samo przeliczenie jest proste, trudne jest ustalenie właściwej stawki.
Do tego dochodzi limit: ryczałt w 2026 przysługuje, jeśli przychód za 2025 nie przekroczył 8 517 200 zł. To dużo, ale limit spadł względem zeszłego roku o jakieś 50 tysięcy przez kurs euro. Przy waszej skali nieistotne, ale warto wiedzieć, że te progi się ruszają w dół.