Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPodatki i księgowość

Ryczałt czy skala - jak to policzyć samemu zamiast pytać znajomych

ryczałt czy skala podatkowa Podatki i księgowość
pytanie zadał · · 7 odpowiedzi · 660 wyświetleń

BS
bartek_selfemploy
43 postów
dołączył 2021

Trzeci rok na skali, znajomy mówi że jestem głupi i powinienem być na ryczałcie. Nie umiem tego sam policzyć i nie chcę decydować na wyczucie.

Usługi informatyczne, przychód około 180 tysięcy rocznie, koszty niewielkie - sprzęt raz na parę lat i abonamenty.

#1 · 10 sty 2026 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zasada jest prosta: im mniejsze koszty, tym bardziej opłaca się ryczałt, bo na ryczałcie i tak ich nie odliczysz.

Przy 180 tys. przychodu i kosztach rzędu kilkunastu tysięcy ryczałt prawie na pewno wygra. Ale policz to na własnych liczbach z zeszłego roku, nie z widełek z internetu.

Weź faktyczny przychód i faktyczne koszty z 2025, przelicz oba warianty, dorzuć składkę zdrowotną, bo ona się liczy inaczej w każdym wariancie. Godzina roboty.

#2 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

I to zdrowotna jest tu haczykiem, o którym wszyscy zapominają. Na skali płacisz 9% od dochodu, na liniowym 4,9%, a na ryczałcie stawka zależy od progu przychodu.

Przy niskich kosztach różnica w samym podatku bywa mniejsza niż różnica w zdrowotnej.

#3 · · cytuj · zgłoś
BS
43 postów
dołączył 2021

Czyli muszę policzyć podatek i zdrowotną razem, nie osobno?

#4 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

Dokładnie. Patrz na to, ile ci zostaje w kieszeni po wszystkim, a nie na samą stawkę podatku.

#5 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

Nie zgodzę się z tym, że to godzina roboty. Zrobiłam to raz sama i wyszło mi coś zupełnie innego niż księgowej, bo źle zakwalifikowałam swoje usługi do stawki ryczałtu.

Stawka zależy od grupowania PKWiU i to nie jest oczywiste. Grafika to co innego niż programowanie, a projektowanie stron jeszcze co innego. Pomyliłam się o kilka punktów procentowych i wynik był bez sensu.

#6 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

Samo przeliczenie jest proste, trudne jest ustalenie właściwej stawki.

Do tego dochodzi limit: ryczałt w 2026 przysługuje, jeśli przychód za 2025 nie przekroczył 8 517 200 zł. To dużo, ale limit spadł względem zeszłego roku o jakieś 50 tysięcy przez kurs euro. Przy waszej skali nieistotne, ale warto wiedzieć, że te progi się ruszają w dół.

#7 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Jeszcze jedno: formę wybierasz na cały rok i zmieniasz do 20 lutego. Jak przegapisz, siedzisz na tym co było przez kolejnych dwanaście miesięcy.

Kalendarz, przypomnienie na styczeń, i tyle.

#8 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.