Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPodatki i księgowość

Co wrzucacie w koszty, a czego nie?

co można wrzucić w koszty firmy Podatki i księgowość
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 4 274 wyświetleń

sebek_it
34 postów
dołączył 2023

Prowadzę księgę przychodów i rozchodów i mam ciągłe wątpliwości, co wrzucać. Laptop jasne, ale kawa do biura? Kurs online? Ubrania na spotkanie z klientem?

Nie chcę przesadzać, ale też nie chcę oddawać podatku od rzeczy, które są realnie kosztem.

#1 · 5 maj 2025 · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zasada jest jedna: koszt musi być poniesiony w celu osiągnięcia przychodu albo zachowania jego źródła, i nie może być na liście wyłączeń.

Reszta to interpretacja. Laptop, oprogramowanie, kurs branżowy, telefon, paliwo przy dojeździe do klienta, materiały biurowe. To bezdyskusyjne.

Przy sprzęcie powyżej 10 tys. zł wchodzi amortyzacja zamiast jednorazowego kosztu i to jest granica, o którą pytają najczęściej.

#2 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

kawa i herbata do biura tez przechodzi bez problemu, to standardowy wydatek

ubrania juz nie, chyba ze to odziez robocza albo z logo firmy. garnitur na spotkanie to wydatek osobisty nawet jak zakladasz go tylko do pracy

#3 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

To akurat wydaje się niesprawiedliwe, ale rozumiem logikę.

#4 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Największe wątpliwości budzą zwykle trzy rzeczy i warto je znać.

Mieszkanie przy pracy z domu: da się rozliczyć proporcjonalnie do powierzchni, ale komplikuje sprawę przy sprzedaży nieruchomości. Samochód prywatny w firmie: obowiązują limity odliczeń. Wyjazdy łączone z prywatnymi: część kosztów przepada.

#5 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie ksiegowa ma zasade ktora mi sie podoba: jak musisz sie zastanawiac czy to koszt, to prawdopodobnie nie jest

#6 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Ta zasada jest wygodna, ale kosztowna. Wiele legalnych kosztów wygląda wątpliwie, dopóki się nie sprawdzi.

Lepsza: przy wątpliwości zapytaj księgową raz, zapamiętaj odpowiedź i nie wracaj do tematu.

#7 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Dodam jedno z doświadczenia. Nie chodzi o to, żeby wrzucić wszystko, co się da.

Przy kontroli patrzy się na całość obrazu. Firma usługowa z kosztami na poziomie 80% przychodu zwraca uwagę niezależnie od tego, że każda pojedyncza faktura jest w porządku. Przy usługach normalne jest 20-40%.

#8 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

Czyli agresywne kosztowanie może się zemścić nawet przy poprawnych dokumentach.

#9 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Może. Nie mówię, że się zemści, ale ryzyko rośnie i warto to mieć w kalkulacji. U klientów z kosztami wyraźnie powyżej średniej w branży kontrole zdarzają się częściej.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.