Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPodatki i księgowość

Biuro rachunkowe czy księgowość samodzielna?

księgowość samodzielna czy biuro Podatki i księgowość
pytanie zadał · · 8 odpowiedzi · 769 wyświetleń

GR
grzesiek_85
53 postów
dołączył 2023

Płacę biuru 350 zł miesięcznie. Faktur mam kilkanaście, kosztów niewiele. Znajomy mówi, że przy takiej skali spokojnie ogarnę sam w darmowym programie.

Kusi mnie te 4 tysiące rocznie, ale boję się, że coś przeoczę.

#1 · 6 lut 2025 · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

robie sama od 4 lat, ryczalt, 10-15 faktur miesiecznie. zajmuje mi to godzine w miesiacu

ale musialam raz zaplacic ksiegowej za pomoc przy rozliczeniu rocznym w pierwszym roku, bo sie pogubilam

#2 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Powiem szczerze, mimo że jestem po drugiej stronie: przy ryczałcie, kilkunastu fakturach i braku pracowników samodzielne prowadzenie jest do zrobienia.

Granicę stawiam gdzie indziej. Jeśli masz VAT, zatrudniasz kogokolwiek albo prowadzisz księgę przychodów i rozchodów z realnymi kosztami, oddaj to biuru. Tam pojedynczy błąd kosztuje więcej niż roczna obsługa.

#3 · · cytuj · zgłoś
GR
53 postów
dołączył 2023

Jestem na ryczałcie, bez VAT, bez pracowników. Czyli według Ciebie dam radę.

#4 · · cytuj · zgłoś
127 postów
dołączył 2020

Dasz. Zastrzeżenie jest jedno: to ty odpowiadasz za błędy, nie program.

#5 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Podważę trochę tę kalkulację, bo liczy się w niej tylko czas i ryzyko błędu.

Księgowa daje jeszcze coś, czego program nie da: kogoś, kogo można zapytać. Przy pierwszej kontroli, przy nietypowej fakturze z zagranicy, przy pytaniu czy dany wydatek jest kosztem. Za 350 zł miesięcznie masz kogoś, kto odbierze telefon.

#6 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Popieram. Prowadziłem sam przez trzy lata i wróciłem do biura nie dlatego, że nie dawałem rady, tylko dlatego, że nie chciałem już o tym myśleć.

Cztery tysiące rocznie za nieposiadanie w głowie terminów podatkowych to dla mnie dobry interes.

#7 · · cytuj · zgłoś
GR
53 postów
dołączył 2023

Widzę, że opinie się rozjeżdżają i chyba to jest odpowiedź: zależy, ile ta sprawa zajmuje mi miejsca w głowie.

#8 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Trafna konkluzja. Dodam, że jeżeli zdecyduje się Pan prowadzić samodzielnie, warto raz w roku zapłacić księgowej za przegląd rozliczeń.

Kilkaset złotych, a wychwytuje błędy, zanim zrobią się kosztowne.

#9 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.