dołączył 2024
dołączył 2024
jak zdobyć pierwszych klientów Zdobywanie klientów
pytanie zadał
asia1987
·
· 9 odpowiedzi ·
5 773 wyświetleń
u mnie zadzialalo cos calkiem nudnego: odpisywanie ludziom w grupach na facebooku
nie ogloszenia typu "swiadcze uslugi" tylko konkretne odpowiedzi na czyjes pytanie. ktos pyta jak zrobic X, ty tlumaczysz jak zrobic X. za darmo, bez wciskania sie
po dwoch miesiacach napisala do mnie osoba ktora czytala moja odpowiedz komus innemu 3 tygodnie wczesniej
Potwierdzam mechanizm, ale dodam czego unikać.
Widziałem setki osób które robią to źle - odpowiadają jednym zdaniem i doklejają „zapraszam na PW". To jest ogłoszenie w przebraniu i wszyscy to widzą.
Działa dopiero wtedy, kiedy twoja odpowiedź jest na tyle konkretna, że osoba mogłaby ją wykorzystać bez zatrudniania cię. Paradoks polega na tym, że wtedy właśnie chce cię zatrudnić.
Dorzucę coś, czego nikt jeszcze nie powiedział, a co u mnie zrobiło największą różnicę: podwykonawstwo.
Znalazłam trzy agencje, które robią to co ja, tylko większe, i napisałam że mogę brać nadmiarowe zlecenia. Dwie odpisały. Przez pierwszy rok 70% moich przychodów szło od nich.
Stawki niższe niż u klienta końcowego, ale zero kosztu pozyskania i regularność. Idealne na start.