Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZdobywanie klientów

Skąd braliście pierwszych klientów - bez budżetu na reklamę

jak zdobyć pierwszych klientów Zdobywanie klientów
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 5 773 wyświetleń

AS
asia1987
48 postów
dołączył 2024

Startuję za miesiąc, portfolio praktycznie zerowe, pieniędzy na reklamę nie mam żadnych.

Czytam wszędzie o budowaniu marki osobistej i lejkach sprzedażowych, ale to brzmi jak coś dla firm z budżetem. Co realnie działa jak masz zero złotych?

#1 · 2 cze 2026 · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie zadzialalo cos calkiem nudnego: odpisywanie ludziom w grupach na facebooku

nie ogloszenia typu "swiadcze uslugi" tylko konkretne odpowiedzi na czyjes pytanie. ktos pyta jak zrobic X, ty tlumaczysz jak zrobic X. za darmo, bez wciskania sie

po dwoch miesiacach napisala do mnie osoba ktora czytala moja odpowiedz komus innemu 3 tygodnie wczesniej

#2 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Potwierdzam mechanizm, ale dodam czego unikać.

Widziałem setki osób które robią to źle - odpowiadają jednym zdaniem i doklejają „zapraszam na PW". To jest ogłoszenie w przebraniu i wszyscy to widzą.

Działa dopiero wtedy, kiedy twoja odpowiedź jest na tyle konkretna, że osoba mogłaby ją wykorzystać bez zatrudniania cię. Paradoks polega na tym, że wtedy właśnie chce cię zatrudnić.

#3 · · cytuj · zgłoś
18 postów
dołączył 2024

u mnie inaczej - pierwszych 5 klientow to byli znajomi znajomych

powiedzialem wszystkim ktorych znam co teraz robie. dosłownie wszystkim, lacznie z fryzjerka i sasiadem. 3 zlecenia przyszly z miejsc ktorych bym sie nie spodziewal

#4 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

Trochę mnie to krępuje, mam wrażenie że będę się narzucać.

#5 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Proszę mi wierzyć, że to złudzenie. Ludzie generalnie lubią pomagać i lubią móc kogoś polecić, bo sami wtedy wypadają dobrze.

Różnica jest między „daj mi zlecenie" a „gdybyś słyszał, że ktoś czegoś takiego szuka, daj znać". To drugie nikogo nie obciąża.

#6 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Dorzucę coś, czego nikt jeszcze nie powiedział, a co u mnie zrobiło największą różnicę: podwykonawstwo.

Znalazłam trzy agencje, które robią to co ja, tylko większe, i napisałam że mogę brać nadmiarowe zlecenia. Dwie odpisały. Przez pierwszy rok 70% moich przychodów szło od nich.

Stawki niższe niż u klienta końcowego, ale zero kosztu pozyskania i regularność. Idealne na start.

#7 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

O tym w ogóle nie pomyślałam. To chyba najbardziej konkretna rada w całym wątku.

#8 · · cytuj · zgłoś
BS
43 postów
dołączył 2021

tylko uwazaj zeby nie zostac w tym na zawsze. znam kogos kto siedzi 6 lat jako podwykonawca jednej agencji i nie ma ani jednego wlasnego klienta

jak ta agencja padnie albo zmieni dostawce to on ma zero. traktuj to jako start a nie model docelowy

#9 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Zgoda w stu procentach. U mnie po roku było 70%, po trzech latach jakieś 20% i to jest zdrowa proporcja.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.