Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZdobywanie klientów

Zimne maile - działa to jeszcze?

zimne maile pozyskiwanie klientów Zdobywanie klientów
pytanie zadał · · 8 odpowiedzi · 5 017 wyświetleń

BS
bartek_selfemploy
43 postów
dołączył 2021

Mam sporo wolnego czasu w kalendarzu i myślę o wysyłaniu zimnych maili do firm, którym mógłbym pomóc.

Wszędzie czytam, że to nie działa, ale też widzę, że sporo osób z tego żyje. Jak jest naprawdę?

#1 · 19 lis 2025 · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Działa, ale nie w tej formie, o której myślisz.

Wysyłanie dwustu identycznych maili nie działa i nie działało od lat. Wysyłanie piętnastu, w których widać, że sprawdziłeś firmę i masz konkretne spostrzeżenie, działa bardzo dobrze.

Różnica jest w tym, że pierwsze zajmuje godzinę, a drugie cały dzień.

#2 · · cytuj · zgłoś
BS
43 postów
dołączył 2021

Jaka jest realna skuteczność przy tym drugim podejściu?

#3 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

U mnie z piętnastu maili wychodzi zwykle trzy, cztery odpowiedzi i jedna rozmowa. Z pięciu rozmów jedno zlecenie.

Czyli mniej więcej siedemdziesiąt pięć maili na jednego klienta. Brzmi słabo, dopóki nie policzysz, ile ten klient jest wart przez dwa lata.

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie zimne maile nie zadzialaly nigdy, probowalam 2 razy

za to zadzialalo cos podobnego: pisalam do firm ktore juz mnie znaly z jakiegos powodu, bo komentowalam ich posty albo bylismy na tym samym wydarzeniu

to juz nie sa zimne maile tylko letnie i roznica w odzewie byla ogromna

#5 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Warto dodać jedną rzecz o kosztach, bo dyskusja skupia się na skuteczności.

Zimne maile są tanie w pieniądzach i drogie w czasie. Jeśli twoja stawka to 150 zł za godzinę, a na jednego klienta idzie dwadzieścia godzin pisania, to pozyskanie kosztuje trzy tysiące. Czasem to się opłaca, czasem taniej wychodzi zapłacić za reklamę.

#7 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Przez dwadzieścia lat wysłałem może trzydzieści takich maili i z tego wyszły dwie długie współprace.

Obie z firm, o których naprawdę coś wiedziałem. Żadna z tych, do których pisałem, bo akurat miałem wolne.

#8 · · cytuj · zgłoś
BS
43 postów
dołączył 2021

To chyba najważniejsze zdanie w tym wątku. Wysyłanie z nudów to nie jest strategia.

#9 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.