Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZdobywanie klientów

Klient nie zgadza się na pokazanie roboty w portfolio

portfolio bez zgody klienta Zdobywanie klientów
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 5 800 wyświetleń

marta_copywriter
37 postów
dołączył 2023

Skończyłam duży projekt, jestem z niego zadowolona i chciałam wrzucić do portfolio. Klient odpisał, że nie życzy sobie ujawniania współpracy.

Nie mam nic w umowie na ten temat. Mogę pokazać bez nazwy, samą treść?

#1 · 18 gru 2023 · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Sama treść też jest rozpoznawalna, jeśli klient ma jakąkolwiek widoczność. Ktoś z branży skojarzy po dwóch zdaniach.

Bezpiecznie jest zapytać drugi raz, ale konkretniej: czy mogę pokazać fragment bez nazwy, logo i bez wskazania branży. Czasem odmowa dotyczy tylko upubliczniania nazwy, a nie samej pracy.

#2 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Popieram i dodam, że warto zapytać o coś innego zamiast tego. Jeśli nie chcą figurować w portfolio, poproś o referencję na piśmie do pokazywania prywatnie albo o zgodę na wymienienie ich w rozmowie z potencjalnym klientem.

Trzy razy dostałem taką zgodę po odmowie publikacji i to załatwiało sprawę.

#3 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie standard od 2 lat: w ofercie mam jedno zdanie ze prace moge pokazywac w portfolio chyba ze klient zaznaczy inaczej

nikt nigdy nie zaznaczyl. ale gdyby zaznaczyl to wiem o tym PRZED robota a nie po

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

dokladnie, wczesniej pytalam po fakcie i polowa mowila nie bo tak bezpieczniej

#6 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Szanowna Pani, chciałbym zwrócić uwagę na kwestię prawną, o której często się zapomina.

Prawa autorskie do utworu pozostają przy twórcy, o ile umowa nie stanowi inaczej. Przeniesienie majątkowych praw autorskich wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Jeżeli podpisała Pani jedynie zamówienie mailowe, klient prawdopodobnie nabył licencję na korzystanie, ale nie prawa. To zmienia sytuację, choć nie zwalnia z rozsądku w relacji biznesowej.

#7 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Dokładnie tak to ująłbym. Sprawa jest do wygrania i do przegrania jednocześnie.

#9 · · cytuj · zgłoś
18 postów
dołączył 2024

ja mam portfolio bez zadnych nazw, tylko opisy typu "sklep internetowy z branzy budowlanej, 40 tys odslon miesiecznie"

dziala tak samo dobrze a nikt nigdy nie protestowal. klienci i tak patrza na to czy rozumiesz ich problem a nie czyje logo masz na stronie

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.