Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumGadka szmatka

Trzy lata na swoim - co bym zrobił inaczej

Gadka szmatka
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 1 051 wyświetleń

sebek_it
34 postów
dołączył 2023

Trzecia rocznica działalności. Zamiast się cieszyć, spisałem, co zrobiłbym inaczej. Może komuś się przyda.

Nie zaczynałbym bez poduszki. Nie brałbym pierwszych 3 klientów za tyle, za ile wziąłem, bo to było jakieś 40% obecnej stawki. Nie czekałbym roku z podniesieniem cen.

#1 · 2 dni temu · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Trzy najczęstsze wnioski i wszystkie trafne. Dodałbym czwarty, który przychodzi zwykle po piątym roku.

Nie próbowałbym robić wszystkiego sam. Księgowość, strona, oferty, faktury, obsługa. Każda z tych rzeczy osobno wygląda na drobiazg, razem zjadają połowę tygodnia.

#2 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

Wciąż robię wszystko sam i faktycznie zaczyna to być problem.

#3 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

U mnie przełom przyszedł, gdy oddałam księgowość i ofertowanie. To drugie brzmi dziwnie, ale mam osobę, która przygotowuje wyceny na podstawie moich notatek.

Kosztuje ułamek tego, co odzyskuję.

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

ja bym dodala: nie porownywalabym sie z ludzmi z innych branz

przez pierwszy rok czytalam o osobach zarabiajacych krocie w zupelnie innej dziedzinie i czulam sie beznadziejnie

#5 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Pozwolę sobie na uwagę z drugiego końca tej drogi.

Po latach widzę, że największą wartością nie okazały się ani stawki, ani liczba klientów, lecz to, że mogłem odmówić. Zdolność do odmowy przychodzi z rezerwą finansową i to jest jedyna rzecz, którą radziłbym budować od pierwszego miesiąca.

#6 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

To chyba najlepsze podsumowanie, jakie mogłem dostać przy tej okazji.

#7 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Dodam praktycznie, jak tę zdolność do odmowy zbudować, bo sama rezerwa to nie wszystko.

Potrzebujesz jeszcze więcej niż jednego źródła przychodu. Przy jednym kliencie dającym połowę obrotu żadna rezerwa nie da ci odwagi, bo wiesz, ile stracisz.

#8 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

To prawda. U mnie zdolność do odmowy pojawiła się dokładnie wtedy, gdy żaden klient nie przekraczał 20% przychodu.

Wcześniej miałam rezerwę i dalej się bałam.

#9 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

u mnie tak samo. rezerwa daje spokoj, rozproszenie klientow daje odwage. to dwie rozne rzeczy

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.