Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumGadka szmatka

Franczyza - ktoś prowadził?

Gadka szmatka
pytanie zadał · · 6 odpowiedzi · 1 524 wyświetleń

GR
grzesiek_85
53 postów
dołączył 2023

Rozważam wejście we franczyzę zamiast budowania marki od zera. Ktoś ma doświadczenie?

#1 · 9 gru 2025 · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Prowadziłem 4 lata i wyszedłem. Opłata licencyjna zaczynała się od 3% obrotu, kończyła na 7%. Powiem, co bym sprawdził na twoim miejscu.

Ile realnie zarabiają obecni franczyzobiorcy, nie ile pokazuje prezentacja. Poproś o kontakt do trzech i zadzwoń. Jeśli franczyzodawca nie chce dać kontaktów, to jest odpowiedź.

#2 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Opłaty rosły, wsparcie malało. Na starcie dostawałem szkolenia i pomoc w marketingu, po trzech latach tylko fakturę za opłatę licencyjną.

#4 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Warto sprawdzić w umowie trzy rzeczy: czas trwania, zasady wyjścia i zakaz konkurencji po zakończeniu.

Ten ostatni bywa dotkliwy. Wychodzisz z franczyzy i przez dwa lata nie możesz prowadzić tej samej działalności w promieniu kilkudziesięciu kilometrów.

#5 · · cytuj · zgłoś
GR
53 postów
dołączył 2023

Czyli można zostać z niczym po latach pracy.

#6 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

U mnie tak właśnie było i dlatego pytałem o to zbyt późno.

Franczyza ma sens, gdy kupujesz coś, czego sam nie zbudujesz w rozsądnym czasie: rozpoznawalną markę albo dostęp do towaru. Jeśli kupujesz głównie procedury, to drogo.

#7 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.