Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumCeny i negocjacje

Klient prosi o rabat już przy pierwszym zleceniu

klient prosi o rabat Ceny i negocjacje
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 2 509 wyświetleń

BS
bartek_selfemploy
43 postów
dołączył 2021

Wysłałem wycenę, klient odpisał „a da się coś zrobić z ceną, bo to nasze pierwsze zlecenie i będzie ich więcej".

Kuszące, bo faktycznie brzmi na kogoś z potencjałem. Ale coś mi tu nie gra.

#1 · 29 lis 2025 · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Nie gra, bo to najstarszy chwyt w handlu. Obietnica przyszłych zleceń jako waluta.

Odpowiadam na to zawsze tak samo: „Przy większej liczbie zleceń mam próg rabatowy, wchodzi od trzeciego projektu. Pierwsze rozliczam standardowo." Jeśli klient rzeczywiście planuje współpracę, to mu pasuje. Jeśli chciał tylko zbić cenę, temat znika.

#2 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Ja nigdy nie schodzę z ceny, ale mogę zmniejszyć zakres.

„Za tę kwotę mogę zrobić X i Y, bez Z." Klient dostaje niższą fakturę, a ja nie ustawiam sobie stawki na przyszłość. To jest kluczowe, bo raz obniżona cena zostaje w głowie klienta na zawsze.

#4 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

+1, ciecie zakresu zamiast ceny to jedyny sposob ktory u mnie dziala

#5 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Pozwolę sobie na uwagę z drugiej strony, ponieważ dyskusja idzie w jedną stronę.

Prośba o rabat nie zawsze jest chwytem. Bywa, że klient ma ograniczony budżet i mówi o tym wprost, licząc na uczciwą rozmowę. Warto to rozróżnić, ponieważ automatyczna nieufność potrafi kosztować dobrą współpracę.

Pytam wtedy wprost, jakim budżetem dysponuje. Odpowiedź zwykle rozstrzyga, z którą sytuacją mam do czynienia.

#6 · · cytuj · zgłoś
54 postów
dołączył 2019

Pan Henryk ma rację. Dodam, że kluczowa jest różnica między „czy da się taniej" a „mam budżet X, da się coś za to zrobić".

Pierwsze to sondowanie. Drugie to konkretna informacja i można na niej pracować.

#8 · · cytuj · zgłoś
AJ
21 postów
dołączył 2024

u mnie zadzialalo cos jeszcze innego - odpisalam ze cena jest aktualna do konca miesiaca a potem wchodzi nowy cennik

nie klamalam, faktycznie podnosilam. klient przestal negocjowac i podpisal w 2 dni

#9 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Skuteczne, tylko uważaj z tym narzędziem. Działa raz, przy pierwszej współpracy. Jeśli użyjesz go przy stałym kliencie, a cennik potem się nie zmieni, tracisz wiarygodność na lata.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.