Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumCeny i negocjacje

Ile brać za godzinę, kiedy nie masz portfolio

ile brać za godzinę freelancer Ceny i negocjacje
pytanie zadał · · 8 odpowiedzi · 1 878 wyświetleń

marta_copywriter
37 postów
dołączył 2023

Zaczynam jako copywriter i nie mam pojęcia od czego zacząć z cennikiem. Widziałam stawki od 30 zł za godzinę do 250 i to mi nic nie mówi.

#1 · 21 gru 2025 · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Nie licz na godziny, tylko na efekt. Klient nie kupuje twojego czasu, tylko tekst, który ma coś zrobić.

Jak wycenisz godzinowo, to każde przyspieszenie własnej pracy obniża ci zarobek. Absurd, ale tak to działa.

#2 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zgoda co do zasady, ale na starcie stawka godzinowa jest łatwiejsza, bo nie wiesz jeszcze ile ci co zajmuje.

Policz najpierw, ile potrzebujesz miesięcznie na życie i firmę, podziel przez realną liczbę godzin płatnych. To nie jest osiem dziennie - przy pełnym obłożeniu realnie wychodzi 100-120 godzin miesięcznie, reszta idzie na ofertowanie, faktury i szukanie klientów.

#3 · · cytuj · zgłoś
37 postów
dołączył 2023

Czyli jak potrzebuję 6 tysięcy na rękę, to nie dzielę przez 160 tylko przez 110?

#4 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Tak, a do tego doliczasz ZUS, podatek i to, że nie każdy miesiąc będzie pełny. Realnie mnóż wynik przez 1,5.

#5 · · cytuj · zgłoś
79 postów
dołączył 2024

I nie schodź poniżej tego wyniku dla „doświadczenia". Zrobiłam tak na początku i przez rok nie mogłam podnieść cen, bo klienci przyzwyczaili się do stawki.

Łatwiej zrobić jedno zlecenie taniej z jasnym powodem - pierwsze wdrożenie, referencja na piśmie - niż mieć niski cennik przez dwa lata.

#6 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Podważę trochę. Na starcie bez portfolio konkurujesz ceną, bo nie masz czym innym.

Kwestia w tym, żeby zejście z ceny było wymianą, nie prezentem. Taniej za pisemną opinię, za zgodę na pokazanie efektu, za polecenie do dwóch osób. Wtedy dostajesz coś, co da się sprzedać następnemu klientowi.

#7 · · cytuj · zgłoś
AJ
21 postów
dołączył 2024

Ostatnia rzecz: zapisz w ofercie ile poprawek jest w cenie. Bez tego pierwsze zlecenie za 800 zł zamieni się w trzy tygodnie poprawiania i wyjdzie ci 15 zł za godzinę.

Dwie rundy poprawek w cenie, kolejne płatne. Napisz to jednym zdaniem i zawsze pokazuj przed rozpoczęciem.

#9 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.