Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZdobywanie klientów

Przetarg publiczny dla małej firmy - warto?

Zdobywanie klientów
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 1 106 wyświetleń

PM
pawel_manager
46 postów
dołączył 2020

Widzę przetargi w mojej branży, ale wyglądają na robotę dla dużych. Da się w tym startować w pojedynkę?

#1 · 13 sty 2026 · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Da się, przy mniejszych zamówieniach. Poniżej progu ustawowego zamawiający stosują uproszczone procedury i to jest wejście dla małych firm.

Sprawdzaj zamówienia do 130 tysięcy, tam formalności jest wyraźnie mniej.

#2 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Pierwsza kilka dni, bo zbierasz dokumenty od zera. Kolejne po kilka godzin, bo większość dokumentów jest wielokrotnego użytku.

#4 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zanim wystartujesz, policz jedno: termin płatności i to, co się dzieje, gdy zamawiający się spóźni.

W zamówieniach publicznych płatności bywają terminowe, ale procedura odbioru potrafi się przeciągnąć. Przy jednoosobowej firmie dwumiesięczne przesunięcie płatności jest realnym problemem.

#5 · · cytuj · zgłoś
PM
46 postów
dołączył 2020

O tym nie myślałem, a to chyba główne ryzyko.

#6 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Drugie ryzyko: przetarg wygrywa się ceną, a nie jakością.

Jeśli twoja przewaga polega na tym, że robisz lepiej, a nie taniej, przetargi będą dla ciebie frustrujące.

#7 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Niekoniecznie, bo kryterium ceny nie zawsze waży 100%, coraz częściej jest 60% cena i 40% inne kryteria.

Sprawdź w ogłoszeniu, jak wygląda podział. Przy takim rozkładzie jakość ma realne znaczenie.

#8 · · cytuj · zgłoś
63 postów
dołączył 2025

Startowałam trzy razy, wygrałam raz. Ta jedna wygrana dała mi zlecenie na 18 miesięcy.

Przy takiej perspektywie dwie przegrane po kilka godzin przygotowania to niewielki koszt.

#9 · · cytuj · zgłoś
PM
46 postów
dołączył 2020

Postawione w ten sposób wygląda to zupełnie inaczej. Spróbuję z jednym mniejszym.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.