Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumZdobywanie klientów

Czy warto się reklamować lokalnie?

Zdobywanie klientów
pytanie zadał · · 10 odpowiedzi · 2 762 wyświetleń

slawek_z_lodzi
51 postów
dołączył 2021

zastanawiam sie nad reklama w lokalnej gazecie i ulotkami. brzmi staroswiecko ale u mnie klienci to glownie starsze osoby

#1 · 9 lip 2026 · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Nie brzmi staroświecko, tylko dopasowanie do odbiorcy. Jeśli twoi klienci czytają lokalną gazetę, to jest tam, gdzie powinieneś być.

Sprawdź tylko nakład i realny zasięg, bo tu bywa różnie. Moduł w lokalnej gazecie to zwykle 300-800 zł za emisję i warto to porównać z liczbą realnych czytelników.

#2 · · cytuj · zgłoś
25 postów
dołączył 2024

U mnie w małym mieście najlepiej działa tablica ogłoszeń przy kościele i w przychodni. Zero kosztu, konkretny odbiorca.

#3 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2021

o przychodni nie pomyslalem a to faktycznie tam siedza godzinami

#4 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Zanim wydasz na reklamę, sprawdź jedną rzecz: czy ktoś, kto już cię zna, ma jak cię polecić.

Wizytówka, którą klient może komuś dać, i profil w mapach z opiniami działają lepiej niż ulotki, bo trafiają do ludzi z rekomendacją.

#5 · · cytuj · zgłoś
25 postów
dołączył 2024

Wizytówki tak, ale zrób je z konkretem, nie z samym nazwiskiem i telefonem.

U mnie na odwrocie jest lista trzech rzeczy, które robię. Ludzie odkładają taką wizytówkę do szuflady zamiast wyrzucić, bo za pół roku nie pamiętają, po co ją wzięli.

#7 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Dobra uwaga. Dodam, że profil w mapach warto uzupełnić do końca: godziny, zdjęcia, opis, kategoria.

To jedyne darmowe miejsce, gdzie lokalny klient szuka i od razu dzwoni. U mnie daje więcej niż wszystkie inne kanały razem wzięte.

#8 · · cytuj · zgłoś
9 postów
dołączył 2021

To jest twoja pierwsza robota na jutro. Godzina pracy, zero kosztu, a efekt widać zwykle po 2-3 tygodniach.

#10 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Pozwolę sobie dodać uwagę do reklamy w prasie lokalnej, ponieważ dyskusja przeszła gdzie indziej.

Jednorazowa emisja nie daje nic. Ogłoszenie w tym samym miejscu przez pół roku buduje rozpoznawalność i dopiero wtedy zaczyna działać. Kto nie planuje takiego okresu, lepiej niech wyda te pieniądze inaczej.

#11 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.