Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPrawo i umowy

Klient nie płaci od 40 dni i przestał odbierać telefon

klient nie płaci co robić Prawo i umowy
pytanie zadał · · 10 odpowiedzi · 4 382 wyświetleń

DH
darek_handlowiec
107 postów
dołączył 2023

Faktura na 6 800 zł, termin minął 40 dni temu. Klient najpierw obiecywał „w przyszłym tygodniu", teraz nie odbiera i nie odpisuje na maile.

Robota wykonana i odebrana, mam maila z akceptacją. Umowy pisemnej nie ma, tylko ustalenia mailowe.

Od czego zacząć?

#1 · 1 maj 2026 · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Dobra wiadomość: korespondencja mailowa z akceptacją to dowód. Brak umowy pisemnej nie oznacza braku umowy - po prostu trudniej udowodnić szczegóły, ale zakres i akceptacja masz na piśmie.

Kolejność jest taka: wezwanie do zapłaty listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, z konkretnym terminem, zwykle 7 dni. Nie mailem - listem, bo potrzebujesz dowodu doręczenia.

#2 · · cytuj · zgłoś
28 postów
dołączył 2023

i doliczyc odsetki. w transakcjach miedzy firmami naliczaja sie z automatu od dnia po terminie, nie musisz ich zastrzegac w umowie

#3 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Odsetki przy takiej kwocie to grosze, bardziej mi zależy na kapitale.

#4 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Grosze, ale w wezwaniu pokazują, że wiesz co robisz. To działa lepiej niż uprzejmy mail.

Jeżeli po wezwaniu nadal cisza - sąd. Przy tej kwocie i dokumentach które masz idzie postępowanie upominawcze, składasz przez internet, opłata to 5% wartości sporu. Nakaz zapłaty przychodzi zwykle w kilka tygodni.

#5 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Zanim pójdziesz do sądu, sprawdź jedną rzecz: czy ta firma w ogóle jeszcze istnieje i czy ma z czego zapłacić.

Wygrany nakaz przeciwko spółce bez majątku jest wart tyle co papier. Wpisz NIP w wyszukiwarkę KRS, zobacz czy nie ma wpisu o postępowaniu, sprawdź czy adres to nie wirtualne biuro z pięciuset firmami.

Znam ludzi którzy wydali na komornika więcej niż odzyskali.

#6 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Sprawdziłem, spółka z o.o., działa, ma stronę i aktualne wpisy. Wygląda raczej na to, że po prostu przeciąga.

#7 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

To w takim razie wezwanie i najprawdopodobniej zapłacą przed sądem. Firmy które działają normalnie rzadko idą na wojnę o 7 tysięcy.

#8 · · cytuj · zgłoś
9 postów
dołączył 2021

Na przyszłość, z własnego doświadczenia: wpisz do oferty zaliczkę.

30-50% przed rozpoczęciem to standard i nikt się nie obraża. Odkąd tak robię, problem znikł, bo klienci którzy nie mają zamiaru zapłacić odpadają na tym etapie.

#9 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Racja. Do tej pory pracowałem na zaufanie, bo przez trzy lata nie miałem problemu. Wystarczył jeden.

#10 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

polecam tez zapisywac w mailu z oferta jedno zdanie: "termin platnosci 14 dni od wystawienia faktury, po tym terminie naliczam odsetki ustawowe"

nic wielkiego a potem masz na czarno na bialym ze klient sie na to zgodzil odpisujac "ok robimy"

#11 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.