Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPrawo i umowy

Klient chce przeniesienia praw autorskich do wszystkiego

przeniesienie praw autorskich umowa Prawo i umowy
pytanie zadał · · 9 odpowiedzi · 701 wyświetleń

sebek_it
34 postów
dołączył 2023

Dostałem umowę, w której przenoszę majątkowe prawa autorskie na wszystkich polach eksploatacji, bezterminowo i bez ograniczeń terytorialnych. Do tego zrzeczenie się praw zależnych.

To standard czy powinienem coś negocjować?

#1 · 29 mar 2024 · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

To standard w tym sensie, że tak wygląda większość szablonów. Nie znaczy, że musisz się na to zgodzić bez zmian.

Zwróć uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze, przeniesienie praw wymaga formy pisemnej i wskazania konkretnych pól eksploatacji. Zapis „na wszystkich polach" jest w praktyce nieprecyzyjny i bywa kwestionowany.

Po drugie, ceny. Przeniesienie praw jest wyraźnie więcej warte niż licencja i powinno się to widzieć w kwocie.

#2 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

Ile więcej? Nie mam pojęcia jak to wycenić.

#3 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

U mnie licencja wyłączna kosztuje mniej więcej tyle co robota, przeniesienie praw plus 40-60%.

Nie ma tu żadnej tabeli, po prostu tak wyceniam i klienci to akceptują, bo rozumieją, że kupują coś więcej.

#4 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

przy kodzie to wyglada inaczej niz przy grafice czy tekstach

ja przenosze prawa do tego co napisalem specjalnie dla klienta, ale zastrzegam sobie prawo do dalszego uzywania wlasnych bibliotek i rozwiazan ktore przyniosłem ze soba. bez tego po 5 latach nie mialbym prawa uzyc wlasnego kodu ktory napisalem 6 lat temu

to jest zapis o ktory zawsze walcze i nikt mi go jeszcze nie odrzucil

#5 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

O tym w ogóle nie pomyślałem, a mam sporo własnych narzędzi, których używam u każdego klienta.

#6 · · cytuj · zgłoś
51 postów
dołączył 2023

no wlasnie. bez tego zapisu formalnie oddajesz je pierwszemu klientowi i reszta to juz naruszenie

#7 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Dorzucę rzecz, którą widziałem u znajomego i która skończyła się nieprzyjemnie.

W umowie było przeniesienie praw z chwilą podpisania, a nie z chwilą zapłaty. Klient nie zapłacił, a prawa i tak przeszły.

Zapis powinien brzmieć, że przeniesienie następuje z chwilą uregulowania całości wynagrodzenia. Jedno zdanie, a robi kolosalną różnicę, gdyby coś poszło nie tak.

#8 · · cytuj · zgłoś
34 postów
dołączył 2023

To wygląda na najważniejszą uwagę w całym wątku.

#9 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025

Zgadzam się z przedmówcą. Dodam, że warto również określić moment przejścia praw do utworów wykonanych częściowo, jeżeli współpraca zakończy się przed terminem.

Umowy zwykle milczą na ten temat, a przy zerwaniu współpracy właśnie to bywa przedmiotem sporu.

#10 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.