Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPrawo i umowy

RODO w jednoosobowej - co realnie trzeba?

rodo jednoosobowa działalność obowiązki Prawo i umowy
pytanie zadał · · 8 odpowiedzi · 2 601 wyświetleń

AS
asia1987
48 postów
dołączył 2024

Otwieram działalność usługową i przy każdym poradniku wyskakuje RODO. Czytam i nie wiem, czy dotyczy mnie cokolwiek poza polityką prywatności na stronie.

Mam listę mailową klientów, wystawiam faktury i tyle.

#1 · 19 wrz 2025 · cytuj · zgłoś
9 postów
dołączył 2021

Dotyczy cię, bo przetwarzasz dane osobowe klientów. Ale zakres obowiązków przy jednoosobowej jest o wiele mniejszy, niż sugerują poradniki, które sprzedają usługi wdrożeniowe.

#2 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

W praktyce sprowadza się to do kilku rzeczy: wiesz jakie dane masz i po co, informujesz o tym klientów, nie trzymasz danych dłużej niż potrzeba, i zabezpieczasz je w rozsądny sposób.

Do tego umowy powierzenia z podmiotami, którym dane przekazujesz. Księgowa, hosting, program do fakturowania. U mnie wyszło 6 takich podmiotów, a myślałem że mam 2.

#3 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

Czyli te umowy powierzenia muszę podpisywać osobno z każdym?

#4 · · cytuj · zgłoś
62 postów
dołączył 2022

Zwykle nie musisz nic podpisywać, bo są częścią regulaminu usługi. Warto tylko wiedzieć, że je masz, i mieć je gdzieś zapisane.

#5 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Uzupełnię, bo to najczęstsze nieporozumienie: nie musisz mieć inspektora ochrony danych. Ten obowiązek dotyczy określonych kategorii podmiotów, a jednoosobowa działalność usługowa do nich zwykle nie należy.

Nie potrzebujesz też grubego dokumentu polityki bezpieczeństwa. Potrzebujesz umieć wykazać, że wiesz, co robisz z danymi.

#6 · · cytuj · zgłoś
AS
48 postów
dołączył 2024

To brzmi znacznie mniej strasznie niż wszystko, co czytałam.

#7 · · cytuj · zgłoś
9 postów
dołączył 2021

Bo poradniki, które czytałaś, były pisane przez firmy sprzedające wdrożenia RODO. To nie jest przypadek.

#8 · · cytuj · zgłoś
52 postów
dołączył 2025
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Chciałbym jednak dodać uwagę równoważącą. Fakt, że obowiązki są niewielkie, nie oznacza, że można ich nie mieć.

Najczęstszy realny problem to wyciek listy mailowej albo utrata laptopa z danymi klientów. Wtedy pytanie brzmi, czy dane były zabezpieczone. Szyfrowanie dysku i hasło do bazy to kwestia jednego popołudnia, a przy takim zdarzeniu robi całą różnicę.

#9 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.