Witaj, Gościu. Zaloguj się lub zarejestruj. Użytkownicy online: 21 (4 zarejestrowanych, 17 gości)
COWORK.pl
Przywitaj sięGadka szmatkaWirtualne biuroCoworkingPraca z domu
ForumPrawo i umowy

Umowa mailowa czy podpisana - co wystarczy?

czy umowa mailowa jest ważna Prawo i umowy
pytanie zadał · · 5 odpowiedzi · 3 001 wyświetleń

marta_copywriter
37 postów
dołączył 2023

Większość moich zleceń ustalam mailowo: zakres, termin, cena, klient odpisuje że OK i zaczynam.

Nigdy nie miałam problemu, ale ostatnio przy większym projekcie zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle jest umowa.

#1 · 23 lip 2025 · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023
✓ odpowiedź oznaczona jako pomocna

Jest. Umowa dochodzi do skutku przez złożenie zgodnych oświadczeń woli i większość umów nie wymaga żadnej szczególnej formy.

Wymiana maili z określonym zakresem, ceną i akceptacją to ważna umowa i dowód w razie sporu. Roszczenia związane z działalnością gospodarczą przedawniają się zasadniczo po 3 latach, ale uwaga: przy umowie o dzieło i przy zleceniu przepisy szczególne przewidują 2 lata, a przy sprzedaży po stronie sprzedawcy też 2. Przy naszej robocie to zwykle ten krótszy termin.

Korespondencję trzymaj i tak dłużej, bo dokumentacja podatkowa ma własne terminy.

#2 · · cytuj · zgłoś
108 postów
dołączył 2023

Przy zwykłych zleceniach nie. Wyjątki są dwa: gdy przepis wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności, jak przy przeniesieniu praw autorskich, oraz gdy chcesz zabezpieczyć rzeczy, których w mailu nie ustalisz.

Kary umowne, zakres poprawek, warunki odstąpienia. To wymaga rozpisania, nie dlatego że prawo każe, tylko dlatego że inaczej tego nie ma.

#4 · · cytuj · zgłoś
DH
107 postów
dołączył 2023

Z praktyki dodam prostą rzecz, która załatwia większość przypadków bez pisania umów.

W mailu z ofertą mam stały akapit: zakres, cena, termin, liczba poprawek w cenie, termin płatności. Klient odpisuje „akceptuję". To jest lepsza umowa niż większość podpisanych szablonów, bo każdy ją przeczytał.

#5 · · cytuj · zgłoś
37 postów
dołączył 2023

Podoba mi się to. Podpisany dokument, którego nikt nie czyta, wygląda poważniej, ale chroni gorzej.

#6 · · cytuj · zgłoś
Aby odpowiedzieć w tym temacie, musisz być zalogowany. Rejestracja jest obecnie wstrzymana z powodu spamu.